Транспортният министър против спирането на ТИР-овете по празниците
Транспортният министър против спирането на ТИР-овете по празниците / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев не смята, че е редно около Коледните и Новогодишните празници да се забранява движението на товарни автомобили по магистралите. Това предложи в ефира на Дарик първо шефът на държавното дружество „Автомагистрали” Антон Антонов, а след това идеята беше подкрепена от министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов.

Според транспортния министър евентуална такава забрана би създала много главоболия на превозвачите, защото те вече имат планирани пътувания по празниците.

Мутафчиев се изненада, че научава от медиите за подобна идея, но ще разговаря с колегата си в кабинета – Асен Гагаузов по въпроса, както и с представители на браншовите организации.

Министър Мутафчиев смята, че предложението ТИР-овете да не се движат в почивните дни може да се реализира след разговори с превозвачите. По думите му големите задръствания, които не са само в градовете, налагат приемането на подобна законодателна поправка.

По повод идеята да се въведе задължително ползване на зимни гуми, транспортният министър коментира, че сега има сериозни изисквания за грайфера им.

Категорична отговорност на превозвачите е да се подготвят добре за зимния сезон, и смятам че те ще се справят, отсече Мутафчиев.

По думите му трябва да се засили контролът по пътищата. Министър Петър Мутафчиев и финансовият министър Пламен Орешарски представиха официално оперативната програмa „Транспорт” 2007-2013 година. Тя предвижда с над 2 млрд. евро да бъдат финансирани големи инфраструктурни проекти в транспортния сектор.

Програмата е съфинансирана от европейския фонд за регионално развитие и кохезионния фонд.