Върховният съд окончателно осъди двамата машинисти за катастрофата в Хитрино. Това съобщи един от адвокатите по делото Николай Димитров.

Димитър Махнев получава 15 години затвор, а Радослав Петков 10 години лишаване от свобода.

В сутринта на 10 декември 2016 година никой не знаеше как ще продължи животът в Хитрино
DarikNews.bg, Деян Герговски

Според обвинителния акт при управление на товарен влак, двамата са нарушили правилата за движение. Композицията е навлязла в гара Хитрино със 78 км/ч. Прокуратурата твърди, че двамата не са изпълнили указанията на предупредителния семафор, който обозначавал скорост от 40 км/ч. Така се стигнало до дерайлирането на влака, а от удара на цистерните изтичане на газ, след което и взрив.

Според съда двамата по непредпазливост са причинили смъртта на седем души, с тежки телесни повреди са четирима, а други 10 души са със средни телесни повреди.

Двамата са лишени от право да управляват железопътен състав за определен период от време.

В сутринта на 10 декември 2016 година никой не знаеше как ще продължи животът в Хитрино.
dariknews.bg, Деян Герговски

Припомняме, че рано сутринта на 10 декември 2016 г. товарна влакова композиция, която минава през село Хитрино, излезе от релсите и след теча на пропилен, избухна мощен взрив. Живота си загубиха 7 души, а над 30 бяха ранени. Експлозията унищожи голяма част от къщите в Хитрино. Днес домовете и обществената инфраструктура вече са възстановени, но споменът за трагедията още е жив.

В сутринта на 10 декември 2016 година никой не знаеше как ще продължи животът в Хитрино.
dariknews.bg, Деян Герговски

Димитър Абрашев, БТА