/ МВР
Той откри новата сграда на полицейски участък
Новата сграда на полицейския участък в Хитрино бе официално открита.

Терзийски: Всеки вложен лев в превенция спестява в бъдеще на държавата огромни разходи

Лентата прерязаха министърът на вътрешните работи Христо Терзийски и кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. На церемонията присъстваха още зам.-главният секретар на МВР Стоян Темелакиев, заместник-министърът на вътрешните работи Михаил Златанов, директорът на ОД на МВР-Шумен ст. комисар Ялчън Расим, областният управител на Шумен Стефан Желев, полицаи, пожарникари и други официални лица.

МВР

Старата сграда на полицейския участък в Хитрино бе разрушена, след като в ранната сутрин на 10 декември 2016 г. в района на гарата в населеното място дерайлира влакова композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан.
 

Операцията, която проведе Министерството на вътрешните работи в Хитрино, единадесет дни и нощи, беше изпълнена от пожарникари, спасители, полицаи, жандармеристи и експерти и това беше тест за действията при кризи и бедствия на министерството.

"Оценката, която давате вие и хората, които живеят тук е такава, че ние сме изпълнили нашите задължения", каза на церемонията по откриването на новата сграда на полицейския участък Христо Терзийски.

МВР

Той припомни, че при инцидента седем души са загубили живота си, а 29 са били ранени. "Повече от 50 къщи бяха разрушени, в това число и сградата на полицейския участък в Хитрино и ние сме благодарни, че за четири години ни беше предоставена сградата на Младежкия дом - за да продължават служителите от полицейския участък в Хитрино да обезпечават сигурността и обществения ред на територията на общините Хитрино и Венец, които са с 14 населени места, с повече от 34 000 жители.

Главният прокурор откри учебната година в Академията на МВР (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Надявам се колегите, влизайки в новата сграда, да работят при тези по-добри условия и да повишат ефективността и резултатите",
посочи Терзийски. Средствата за изграждането на новия полицейски участък са по постановление от 12 декември 2016 г. на Министерския съвет, като отпуснатите средства бяха в размер на близо 560 000 лева. Реализирането на този проект осигурява необходимите условия за работата на нашите служители, допълни министърът на вътрешните работи.

МВР

Пред журналисти той отбеляза, че на много малко места в страната могат да се видят тези условия за работа - самостоятелни стаи и компютри, достъп до информационните системи на МВР и изрази надежда служителите да работят при спокойна атмосфера.

Районите на общините Хитрино и Венец, които обслужва полицейският участък, се характеризират със сравнително ниска престъпност, с малко сигнали за нарушаване на обществения ред. "Нека да е спокойно и приветливо", допълни Терзийски.

Общата сума за възстановяване на Хитрино след железопътния инцидент преди близо четири години възлиза на над 20 млн. лв. "Като строителство до два месеца е планирано да приключат дейностите в детската градина, а до три - в основното училище", каза пред журналисти кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.
БТА