/ МВР
Вътрешният министър откри учебен център за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения в село Бошуля
"Поздравявам служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на Академията на МВР за реализирането на този проект" заяви министър Христо Терзийски на церемония по откриването на  учебния център за реакция при наводнения в село Бошуля, съобщиха от полицията.

МВР

Той благодари и за ценната подкрепа и съдействие на партньорите от Министерството на околната среда и водите и Оперативната  програма „Околна среда“.

"Центровете за подготовка са естествен отговор на предизвикателствата, пред които ни изправя нашето съвремие", коментира още вътрешният министър. Всички помним наводненията в село Бисер, в град Мизия и във варненския кв. "Аспарухово".

Главният прокурор откри учебната година в Академията на МВР (СНИМКИ/ВИДЕО)

Затова всеки вложен лев в превенция спестява в бъдеще на нашата държава огромни разходи. Вярвам, че тази мащабна инвестиция в подготовката на служителите на МВР, доброволците и населението, ще ни се отплати многократно в бъдеще време.

МВР

На откриването присъстваха и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, заместник-областният управител Йордан Кожухаров, директорът на ОД на МВР ст. комисар Ивайло Тишев, председателят на Административния съд Мариана Шотева, представители на местната власт на община Септември и други.

МВР

След официалната церемония пожарникари и спасители демонстрираха техники за справяне в рискови ситуации и показаха как практически ще бъдат използвани възможностите на новия полигон за усвояване на необходимите умения.  
 

Проектът е финансиран по Оперативна  програма „Околна среда“ 2014-2020 г., общият му бюджет е  малко над 39 млн. лв. Създаването на тези модерни тренировъчни полигони, разположение на територията на шест области - София, Пазарджик, Бургас, Габрово, Шумен и Враца, е резултат на неуморните усилия на десетки служители от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Академията на вътрешното министерство.

На тренировъчните площадки са разположени 19 различни по степен на трудност и от различно естество препятствия, които симулират в най-близка степен реалността при възникването на мащабно наводнение.

Полигонът дава възможност да се оттренират различни оперативни ситуации. Предвидено е на него да практическа тренировка да получат ученици, доброволци, служители на Министерството на вътрешните работи, представители на местната власт и други.

Основен акцент в проекта е обучението на най-уязвимите, при възникване на критична ситуация, социални групи - децата и хората над 60-годишна възраст. В рамките на проекта са изградени и обновени кабинети за теоретична подготовка, създадени са и програми за обучение за действия при наводнения.

Предвидено е през центровете за обучение да преминат над 90 000 души, 72 000 от тях ще бъдат деца. Центърът в София бе открит официално преди броени дни.