Традиционен обяд на журналистите от Дарик радио с президента Първанов
Традиционен обяд на журналистите от Дарик радио с президента Първанов / снимка: Sofia Photo Agency

Президентът Георги Първанов заяви за Дарик радио, че критиките му към Съвета на тройната коалиция не са заявка за негово участие във формирането на политиката на изпълнителната власт.

Не става дума за отсъствие на ефективност, става дума за отсъствие на демократичност, каза държавният глава по адрес на политическия съвет на управляващата коалиция. Началото на прехода ни дава много доказателства, че една политика е успешна, когато е демократична, когато се избира отдолу нагоре, когато става дума за дългосрочни решения, обясни президентът. Според него не бива да се прескачат легитимните органи при изработването на политиката на управляващите, в това число и самото правителството. Ако съветът взима решения, какво прави тогава самото правителство, попита Георги Първанов.

Той призна, че като един от хората, участвали в дискусията при формирането на правителството, е бил за това да има една структура, в която да се обират луфтовете, да се сваля напрежението и да се обсъждат стратегическите въпроси в коалицията. Така виждам ролята на съвета и вярвам, че след моята реплика ще бъдат направени и съответните изводи от управляващите, но това не е заявка за мой ангажимент към формирането на политиката на изпълнителната власт – аз държа на разделението на властите, категоричен беше президентът Първанов.

След края на традиционния обяд с журналистите на Дарик радио по повод годишнината на медията държавният глава изрази изненада от призива на столичния кмет Бойко Борисов, който поиска президентът да назове поименно корумпираните във властта и популистите и да му се извини, ако е визирал него в изказването си за популизма.

Изненадвам се, че Бойко Борисов се познава в една от тези две характеристики – мисля, че подобен призив звучи несериозно, каза Георги Първанов. Аз говоря за явленията – на други органи и институции е работа да се занимават с фактите, с конкретните обвинения и да ги документират, заяви президентът. Той добави, че не е от онези български политици, които разменят обвинения без факти.