Топлото време в неделя счупи температурни рекорди
Топлото време в неделя счупи температурни рекорди / БГНЕС

Най-топло в неделя бе в Ловеч - 22.9 градуса бяха измерени в града в почивния ден следобед.

Температура 18.1 градуса е измерена в неделя в Силистра, показва справка от силистренското представителство на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав. Според статистиката на метеорологичната обсерватория в крайдунавския град това е местен температурен рекорд - най-високата температура досега за датата 14 февруари в Силистра е била измерена през 1978 г. - 17.6 градуса.

По данни от метеорологическата обсерватория най-топъл в Силистра е бил февруари през 2002 г. със средномесечна температура 8.4 градуса, а най-студен - през 1954 г., със средномесечна температура на въздуха минус 9.6 градуса.

През 1954 г. в Силистра минималната температура на въздуха на 5 февруари е паднала до минус 23,8 градуса. През 1995 г. на 27 февруари е измерена максимална температура на въздуха 23.7 градуса.

Температурата на водата в Дунав в акваторията на Силистра в неделя е 5.6 градуса.

Температурен рекорд от близо 22 градуса е измерен на 14 февруари и във Велико Търново. За първи път на тази дата термометърът показва 21.8 градуса на сянка, каза Валери Стефанов от Хидрометеорологичната обсерватория в областния град.

Той посочи, че най-високата температура, измерена на днешния ден е била през 1960 година, когато живакът е отчел 19,6 градуса.

По думите му високите температури през февруари за Велико Търново не са необичайно явление и прогнозира, че през първите два дни на идната седмица може да се очакват нови температурни рекорди.

На пролетни температури от над 20 градуса се радваха и в други градове у нас като Враца - където следобед е измерена температура от 21.3 градуса, в Хасково - 21,1 градуса, 21 градуса е отчел и термометърът в Плевен, съобщиха от НИМХ, цитирани от БГНЕС.

Столичани и гостите на София също нямаха повод да се оплачат от времето, тъй като температурата стигна 19,2 градуса. В града, в който традиционно е сред най-топлите - Сандански максималните градуси са били 18.4 градуса. Във Видин обаче живакът в термометрите стигна само 10 градуса.

Очаква ни хубаво време и в началото на новата седмица. В понеделник минималните температури ще са между 7 и 12 градуса, а максималните - по-високи от неделните.

Източник: БТА, БГНЕС