/ iStock/Getty Images
До 29 февруари тютюнопроизводителите ще получат малко над 76 млн. лв. преходна национална помощ за кампания 2019 г. Това е станало известно на провелото се заседание на Консултативния съвет по тютюна в МЗХГ, съобщават от ведомството.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева е заявила, че за първи път тютюнопроизводителите ще получат средствата по преходната национална помощ за кампания 2019 г. по-рано от обичайното - в седмицата от 20 до 29 февруари.

МС прие Бюджет 2020: 360 млн. отгоре за учителите, 10% ръст на бюджетните заплати

Тя е призовала бранша за обединение в позицията на страната ни за запазване на преходната национална помощ. "В проектите за новия програмен период тази помощ липсва като допустим инструмент за подкрепа. България провежда среща със страните членки за подкрепа по отношение на включването на преходната национална помощ в преходния регламент", казала още министър Танева.

Браншовите организации от сектор "Тютюн" са обявили, че в подкрепа на тези усилия на страната те ще се срещнат с колегите си от европейските организации, за да представят позицията ни за запазване на помощта и в следващия програмен период.

На заседанието са били гласувани и одобрени ставките за помощта по сортови групи Басми, Каба Кулак, Бърлей и Виржиния. Те са на база 5 процента намаление спрямо предходната 2018 г.