/ Георги Димитров
Кметът на София Васил Терзиев е на изслушване във временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с протеста срещу Българския футболен съюз от 16 ноември 2023 г. Пред депутатите Терзиев заяви, че докато е бил на мястото на протеста, не е имало ексцесии. Липсата на комуникация между Столична община и Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) го отбелязвам като проблем, каза още Терзиев. 

В нито един момент не съм искал да иззема повече информация или контрол, заяви Терзиев и отбеляза, че единственото нещо, което е направил в повече, е да отиде на място. Терзиев определи като ексцесии паленето на кофи, хвърлянето на предмети и прочее. Имало и войнствено настроени хора, но те са били разпръснати, разказа кметът. Той добави, че това не се е случило, докато е бил там. 

Нито от СДВР, нито от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) имахме информация, за да спрем въпросния протест, посочи Терзиев. В момента на пристигането ми отидохме до мястото на събитията и беше започнало разпръскването на групите. Изразих молба към гражданите да протестират, но не да рушат имуществото на общината. Докато бях на място нямаше провокации, коментира Терзиев. Той добави, че е видял, че обстановката се успокоява и се е върнал към Общината. На следващия ден разбрал, че ексцесиите са се случили, след като си е тръгнал.

Столичният кмет заяви, че е въведено ново изискване за провеждане на всяко мероприятие задължително да се иска писмено становище от СДВР, ДАНС и други институции, за да не трябва "никой да работи с догадки" дали ще има ескалация на напрежение. 
Елена Николова/БТА