/ Дарик радио
Южният газов коридор е в основата на диверсификацията не само за България, но и за цяла Европа, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Дарик. Ролята на България е ключова през конектора с Гърция, защото ще се осигурят нови количества газ от Каспийския регион, обясни тя. 

Това ще даде нов облик и ще разнообрази източниците на природен газ за нашата страна, подчерта министър Петкова.

Петкова предлага спешно да се увеличи капиталът на ТЕЦ „Марица изток 2“

Връзката с Гърция трябва да бъде готова през 2020 година и да бъде въведена в експлоатация, обяви енергийният министър. 

Интерконекторът Гърция - България е важен и за нашата страна, и за Европа, а ние сме договорили 1 млрд. куб. метра газ от Каспийския регион, каза още Теменужка Петкова.

17 млрд. газ минава през нашата страна от Русия за различни държави, а от тях 14 млрд. са за Турция. След изграждането на директната връзка между Русия и Турция, Анкара ще получава газ вече директно от Русия, описа ситуацията в момента министърът.

Държавата ще осигурява допълнително ток на борсата, обяви Теменужка Петкова

Ние искаме България да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа, съгласно с европейските директиви, коментира тя в "Седмицата" по Дарик.

360 млн. лева са платени за парникови емисия, за тази година, за да работи ТЕЦ "Марица Изток 2".

ЕК не е казала, че трябва да се затварят такъв тип централи. По отношение на въглищните централи - ЕК иска да се намали дела им, посочи министър Петкова. Проблем е нарастването на цените за емисиите парникови газове, на този етап цената е 21 евро за тон, а само преди година - две бе 8 евро на тон.