/ БГНЕС
Не предоставяме авиация и тежка бронетанкова техника. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев на брифинг в сградата на Министерството на отбраната.

Имаме две решения на МС. Както в първия случай, така и сега, списъкът е поверителен. Няма авиация в това, което даваме, а също няма и тежка бронетанкова техника", заяви министърът.

Кабинетът одобри нов пакет военна помощ за Украйна

Припомняме, че вчера от Министерския съвет съобщиха, че е одобрен нов пакет военна помощ за Украйна в изпълнение на решението на Народното събрание. 

България ще се присъедини към общата инициатива на НАТО за производство на 155 мм снаряди. Това стана ясно от думите на министъра.

Министърът на отбраната: Първият приоритет е изграждане на боеспособна армия

“Министерският съвет работи по въпроса за присъединяване към инициативата за производство на 155 мм снаряди. Това е изключително важно, защото армията има планове да преминава към този Натовски стандарт на артилерия. Това ще допринесе за това нашата отбранителна индустрия да запази своята висока конкурентност на малки и леко боеприпаси", каза още той.

В  решението на НС няма ограничение за траншовете помощ за Украйна. Войната продължава. Украйна се нуждае от международна поддръжка. Без нея не е известно какво ще стане. Във формата Ramstein има ясно разбиране за това какво означава поддръжката", каза още министър Тагарев.
Агенция "Фокус"