Тагарев: Намаляването на бюджета няма да доведе до съкращаване на служители
Тагарев: Намаляването на бюджета няма да доведе до съкращаване на служители / снимка: БГНЕС

Намаляването на бюджета няма да доведе до съкращаване на служители извън тези, предвидени в Бялата книга, каза днес във Варна служебният министър на отбраната Тодор Тагарев. По думите му парите за армията трябва да бъдат намалени с повече от 5 млн. лева. Според Тагарев икономиите ще дойдат от съкращаване на дейности, ограничаване на административните разходи и средствата за учения. Той обаче посочи, че пари за участията на български военни в различни мисии ще има.

Министърът съобщи, че съкращенията в бюджета ще бъдат основна тема на предстоящия на 23 април Програмен съвет, на който всички родове войски трябва да представят плановете си за действие. Командващият ВМС контраадмирал Румен Николов отбеляза, че към момента за военния флот няма да има сериозни проблеми заради икономиите. Планирано е да бъдат съкратени дните „на море” и
някои от по-маловажните учения.

В момента се работи по преструктуриране на 12-те търговски дружества, които са към министерството, допълни Тагарев, цитиран от БТА. На въпрос дали това означава, че предстои приватизация в сектора, той отговори отрицателно и коментира, че решение за раздържавяване може да вземе само действащ парламент. Тагарев посочи още, че министерството би могло да попълва недостига на пари с продажба на имоти. Той уточни, че практиката в момента е те да бъдат предавани най-често на общините, без обаче в бюджета да влизат някакви средства.

Министърът на отбраната откри официално новия интерактивен стрелбищен комплекс във Висшето военноморско училище във Варна. Началникът на учебното заведение кап. I ранг Боян Медникаров съобщи, че тренажорът дава възможност за симулиране на бойни условия в реално време. Освен индивидуална, може да се осъществи и групова стрелба. Комплексът ще се ползва за нуждите на ВВМУ и ВМС, от работещи в службите за сигурност, от частни охранители. Тренажорът е снабден с 60 програми, включително за ситуации с освобождаване на заложници.