Тачева: България ще продължи да бъде фактор за стабилност
Тачева: България ще продължи да бъде фактор за стабилност / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
България ще продължи да бъде фактор за стабилност и като член на ЕС, страната ни е готова да сподели опита си с държавите от региона. Това заяви министърът на правосъдието Миглена Тачева по време на срещата на министри и заместник-министри на правосъдието и вътрешните работи, експерти и специалисти от страните членки на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в София. Министрите обсъдиха проблемите на трансграничната престъпност и ефективните пътища за борба с нея.

Тачева подчерта, че е необходимо създаването на нови инструменти и органи, чрез които да се извършва по-бързо и ефективно сътрудничеството по наказателните дела.

„Съвременната престъпност е надраснала вече традиционните схващания за йерархичност и корупция, като се възползва от националната интеграция и технологическия прогрес, тя използва недостатъците и ограниченията на правните системи”, коментира Тачева.

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков заяви, че трябва да се укрепят съвместните инициативи на регионално и европейско ниво. „Многократно е пресичана дейността на престъпни групи, ангажирани в производството и разпространение на фалшиви банкови карти и фалшива валута, организиране на канали за търговия с хора, трафик на наркотични вещества, детска порнография, кражби на автомобили”, допълни той.

Заместник-главният прокурор Христо Манчев заяви, че за страната е от изключително значение общата работа по доближаване на националните правни системи и опростяване процеса на екстрадицията. „Трябва да отбележим, че България е една от страните в Европейския съюз, които изпълняват най-бързо молбите за правна помощ”, посочи още Манчев.