/ ThinkStock/Getty Images
Със свое постановление правителството създаде Консултативен съвет по въпроси, свързани със защитата на българската държава по международни арбитражни дела, по които държавата се представлява от министъра на финансите.

Съветът ще се състои от председател - министърът на финансите, заместник-председател - министърът на правосъдието, и членове - заместник-министри на финансите, на правосъдието, на външните работи, на икономиката и индустрията, на енергетиката, на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството. Поименният състав ще се определя със заповед на министър-председателя.

Министърът на финансите ще представлява Съвета, ще определя дневния ред, ще насрочва и ръководи заседанията и ще организира и контролира изпълнението на решенията. При отсъствие на председателя неговите функции ще се изпълняват от заместник-председателя.

Предвидена е възможност с решение на Съвета да се създават работни групи, които да подпомагат неговата работа. Те ще подготвят общи стандарти и правила за възлагане на представителството на българската държава по международни арбитражни дела, включително при наличие на рамкови споразумения, ще разглеждат и оценяват различни сценарии във връзка с международните арбитражни дела и ще подпомагат Съвета по други въпроси от негова компетентност.

Административното и техническото обслужване и експертното осигуряване на Съвета ще се осигурява от дирекция „Съдебна защита" на Министерството на финансите, която ще изпълнява функциите на секретариат.

Чрез създаването на Консултативния съвет ще се подобри координацията и ангажираността на компетентните държавни органи и ще се осигури достатъчно публичност, прозрачност и по-ясни правила при организирането на защитата на българската държава по международни арбитражни дела.