Съюзът на съдиите иска проверка на кандидатите за главен прокурор
Съюзът на съдиите иска проверка на кандидатите за главен прокурор / Sofia Photo Agency, архив
Съюзът на съдиите иска проверка на кандидатите за главен прокурор
59003
Съюзът на съдиите иска проверка на кандидатите за главен прокурор
  • Съюзът на съдиите иска проверка на кандидатите за главен прокурор

Комисия към Висшия съдебен съвет трябва да проверява сигналите, които поставят под съмнение честността и независимостта на кандидатите за главен прокурор. Такова е становището на Съюза на съдиите, който провежда в Пловдив годишното си отчетно събрание и предстои да избере нов управителен съвет и председател.

Говорителят на съюза съдия Нели Куцкова коментира за Дарик, че проверката на смущаващи информации, свързани с кандидатите за обвинител номер 1, ще предотврати избирането на неподходящ човек за поста.

„След като се направи анализ на прокуратурата, Висшият съдебен съвет да очертае с оглед проблемите в прокуратурата, какъв трябва да е следващият главен прокурор, така че кандидатите да бъдат сравнявани с този еталон, и в тази връзка и правилата за избор на главен прокурор. Ние предлагаме да не е електронно гласуване, а да е с интегрална бюлетина като на избори”, обясни Куцкова.

Личното й мнение, че новият главен прокурор трябва да притежава три качества - почтеност, професионализъм и устойчивост на натиск.

По отношение на трите номинации за поста - на председателя на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, на зам.-главния прокурор Галина Тонева и на шефа на спецпрокуратурата Борислав Сарафов, Куцкова каза, че те са хора с качества.

Тя съобщи, че Съюзът на съдиите е предложил на Висшия съдебен съвет да направи анализ на прокуратурата по повод на забавянето на работата по висящи преписки срещу магистрати.

Съюзът на съдиите в България (ССБ) ще проведе годишното си Общо-отчетно изборно събрание в Пловдив. Магистратите ще заседават два дни. Очаква се да бъде изслушан докладът за тригодишния период на работата на стария управителен съвет и да бъде избран нов. До този момент са номинирани 9 души, сред които е и Мирослава Тодорова, председател на Съюза. В дневния ред на събранието са предвидени още дискусии за натовареността на Висшия съдебен съвет, за използването на електронните документи като доказателство по делата и за оспорване на истинността им.

Други новини от Пловдив