Лекари от Добрич спасиха 12-годишно дете с инсулт. Медиците определят случая като изключителна рядкост. 

Детето постъпва в многопрофилната болница в Добрич на 14 ноември. Състоянието му е изключително критично – с епилептични гърчове, които лекарите много трудно успяват да овладеят. При обстойните медицински прегледи става ясно, че малкият пациент е с масивен инсулт. Началникът на педиатрията няма подобен случай в над 30-годишната си практика.

Лекари от Добрич спасиха 12-годишно дете с масивен инсулт

„За пръв път виждам инсулт при дете. Абсолютно обезкуражен бях, у един възрастен такова състояние, мисля, че винаги завършва летално. Детето има придружаващи заболявания, но те предполагат друг вид мозъчни нарушения, а не това, което се случи при него”, обясни началникът на Отделението по педиатрия в МБАЛ-Добри д-р Йовчо Йовев пред NOVA.

Критичната ситуация е предизвикателство не само за младия екип на педиатрията. „Самото начало беше тежко, беше страшно. При повторния скенер се визуализира изключително масивен инсулт, което беше изненадващо както за нас, като детски лекари, включително и за невролозите, които работят в нашата болница”, посочи педиатърът в детското отделение на МБАЛ-Добрич д-р Кристина Желязков.

Въпреки консултациите с университетската клиника във Варна, след няколко дни Христо изпада в кома. В продължение на десет дни единствените му жизнени функции са дишане и сърдечен ритъм. След интензивна терапия детето постепенно излиза от това състояние.

„Най-важният признак, който ни показа, че Христо функционира с активна мозъчна дейност беше лицето, което видя – за него това лице беше непознато и той се усмихна”, обясни педиатърът д-р Мирена Николова.

„Не знам дали думите са достатъчни да кажа благодаря. Не бях на себе си, наистина детето беше на смъртта, но благодарение на тях той е същият, какъвто беше преди”, споделя майката Иванка Иванова.
 
NOVA