Съкращават служители в Министерството на финансите
Съкращават служители в Министерството на финансите / cнимкa: Sofia Photo Agency

С 486 бройки ще бъде намалено щатното разписание на работещите в административните структури от системата на Министерството на финансите, реши днес правителството.

С утвърдените изменения в нормативната уредба се изпълнява заложеното в Закона за държавния бюджет за 2008 г. изискване за редуциране с не по-малко от 12 на сто на числеността на служителите. С 63 души ще бъда намалено щатното разписание на Агенция „Митници”. В момента то е 3768 души. Чрез вътрешно прехвърляне на бройки ще се увеличи числеността на работещите в Централното митническо управление. Причината са разширените функции на Централното управление и необходимостта от осигуряване на административен капацитет. Направени са изменения и допълнения във функциите на инспектората на агенцията и на дирекция Централното митническо управление.

С 39 щатни бройки ще бъде редуциран броят на служителите в администрацията на Министерството на финансите, с 39 – на Агенцията за държавни вземания, с 23 на Агенцията за държавна финансова инспекция, с осем – на Изпълнителната агенция за икономически анализи и прогнози, а с шест – на Държавната комисия по хазарта. Решението за намаляване на числеността е взето след обстоен анализ за ефективността на административните звена, упражняването на сходни или дублиращи се функции от различни звена, както и изнасянето на дейности извън прякото бюджетно финансиране.

В съответствие с препоръките на Европейската комисия се предвижда разкриване на допълнителни 69 щатни бройки в специализираните звена на Министерството на финансите, които се занимават с финансовото управление, одит, сертифициране и контрол на средствата от ЕС. С 35 щатни бройки ще бъде подсилена дирекция „Национален фонд” в процеса на верифициране и сертифициране на разходите чрез допълнителни проверки на място и допълнителни указания. С 13 служители ще бъде увеличен броят на служителите в „Централното звено за финансиране и договаряне”, с 10 служители – на „Одит на средствата от ЕС”, а със седем щата – на „Управление на средствата от ЕС”.