/ БГНЕС, архив
В Софийския районен съд (СРС) днес ще има заседание по делото за клевета, което депутатката от БСП Елена Йончева заведе срещу министър-председателя Бойко Борисов.
 
Причината е изявление на Борисов, според което държавата е платила милиони за журналистическите материали на Йончева зад граница преди години. Защитата на премиера обаче отрича той да е казвал това.

Елена Йончева започва съдебната битка с Бойко Борисов

През март 2017 г. Елена Йончева заведе дело срещу Бойко Борисов за клевета и уронване на честта на журналистическата професия. Действията на кандидат-депутата от БСП бяха провокирани от изказване на Борисов, че държавата е плащала милиони за интервютата й.

Елена Йончева: Да изнасяш факти не е мракобесие, ГЕРБ просто очакват покорство

Начало на скандала между двамата постави изказване на Йончева, която обвини ГЕРБ, че краде пари от програмата за саниране. Часове след тези нейни думи, Бойко Борисов я обвини: "Ще ли сте успешни журналисти, ако за интервю държавата България през една от централите си плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона, които даже нашето предишно правителство беше принудено да плати".
 
Реакцията на кандидат-депутата на БСП бе, че този спор ще се пренесе в съдебната зала. "Казаното от него е абсолютна лъжа, която уронва престижа на журналистическата професия и дълбоко ме обижда", заяви тогава тя.