Съдът в Пловдив отново ще гледа делото „Белнейски”
Съдът в Пловдив отново ще гледа делото „Белнейски” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Делото „Белнейски” ще бъде гледано за втори път в Апелативния съд в Пловдив на 29 и 30 януари 2013 година. С първото си решение магистратите потвърдиха присъдата на пазарджишките си колеги - доживотен затвор за Лазар Колев без замяна. Той ще трябва да заплати на родителите на убитите сестри Христина и Росица Белнейски общо 400 000 лева.

Върховният касационен съд обаче върна процеса отново под тепетата с ред указания. Пловдивските съдии са се съобразили с тях и на насрочените през януари заседания ще бъде изслушана петорна арбитражна комплексна експертиза. Допуснати са и преразпити на свидетели, ще бъдат изискани писмени доказателства, ще се приложат други наказателни дела и справки от мобилни оператори.

Апелативният съд под тепетата е оставил без уважение искането на защитата на Лазар Колев да бъдат призовани наново вещи лица - лекари. Отхвърлена е и молбата на адвокатите на подсъдимия за назначаване на международна съдебно-медицинска експертиза на ноктите на сестрите Белнейски.

През ноември м.г. Апелативният съд в Пловдив потвърди присъдата на пазарджишките магистрати „доживотен затвор без право на замяна” за единствения обвинен за убийството на сестрите Белнейски Лазар Колев. Според апелативните съдии обвиненията срещу Лазар Колев са доказани по категоричен начин, а защитната му теза е изцяло опровергана. Магистратите са направили изчерпателен анализ в 120 страници на показанията на над 50 свидетели, 40 експертизи, включително и заключения, изготвени в чужбина. Материалите по делото са събрани в 30 тома.

Други новини от Пловдив