/ Thinkstock/Getty Images
Апелативният специализиран съд ще гледа мерките за неотклонение на петимата души, задържани и обвинени за участие в организирана престъпна група за рекет, палежи изнудване и побои.

2 август: 19 задържани при спецакция в Бургаско, издирват Митьо Очите (ОБЗОР)

При спецакция на 2 август в Бургаско бяха задържани 20 човека за участие в престъпната група, деветима бяха обвинени, а петима останаха в ареста с определение на съда. За тартор на престъпната банда е сочен Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, който бе обявен за международно издирване и задържан в хотел в Истанбул миналата седмица. От прокуратурата обявиха, че се издирва общинският съветник от Несебър Пейко Янков, за когото се смята, че е част от групата и е издадена европейска заповед за задържането му.
 
Издирват общинския съветник от Несебър, участвал в разбитата престъпна група в Бургаско

Неутрализираната престъпна група в продължителен период от време се е занимавала с изнудвания, палежи, телесни повреди и други престъпления, обясниха разследващите. Изяснен е основният механизъм на действие на членовете и ръководителя на групата – те са установявали търговски дружества, развиващи успешен бизнес на територията на Южното Черноморие и особено на територията на курортен комплекс "Слънчев бряг", от които искали „такса спокойствие“.

Оставиха за постоянно в ареста петима задържани при акцията в Бургас (ВИДЕО)

Онези, които отказвали да плащат, са били "мотивирани" чрез палежи на автомобили, нанасяне на телесни повреди и по други начини.