Скандалният кмет на Галиче Ценко Чоков
Скандалният кмет на Галиче Ценко Чоков / БГНЕс, архив
Днес Апелативният специализиран съд ще гледа мярката за неотклонение на Ценко Чоков и ще реши дали да я промени от „домашен арест“ в „задържане под стража“. Това става след като Районна прокуратура-София е образувала наказателно производство за даване на невярно заключение за здравословното състояние на Ценко Чоков от вещи лица пред Апелативен специализиран наказателен съд.
 
От прокуратурата съобщават, че на 17 декември Чоков се е отклонил от определената му от съда мярка за неотклонение и е посетил столично заведение.
 
Съпругата на Чоков: Съдът избра кой да изготви експертизите за здравето му

Същевременно в Апелативна специализирана прокуратура постъпи и информация от МВР за установеното отклонение от мярката за неотклонение на подсъдимия Ценко Чоков, в която допълнително е уточнено, че лицето не се придвижва с болнична носилка, с която последният път се яви в съдебно заседание пред Апелативния специализиран наказателен съд, а е установен в питейно заведение, намиращо се в столичния квартал „Драгалевци“.
 
Забелязаха Ценко Чоков в заведение, докато е под домашен арест (СНИМКА)

Към настоящия момент делото се намира в съдебна фаза. Апелативният специализиран наказателен съд разглежда като втора съдебна инстанция наказателното производство срещу Ценко Чоков и други подсъдими лица, като с присъда от Специализирания наказателен съд Ценко Чоков е признат за виновен за причиняване на средна телесна повреда, отвличане и палеж и му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 4 години и 6 месеца. С протоколно определение от 26 септември т.г.

Апелативен специализиран съд измени мярката за неотклонение на Чоков от „задържане под стража“ в „домашен арест“, поради влошаване на здравословното му състояние и предстоящи оперативни интервенции. Сега  Апелативната специализирана прокуратура ще настоява пред съда Ценко Чоков да бъде задържан под стража, поради нарушаване и неизпълнение определената му от съда мярката на неотклонение, а предвид и очевидната липса на пречки от здравословно естество да търпи най-тежката мярка за неотклонение.
 
26 септември: Съдът пусна под домашен арест Ценко Чоков

По повод публикациите в медиите за това, че подсъдимият Чоков нарушава определената му мярка за неотклонение и се намира в добро здравословно състояние, Районна прокуратура-София се самосезира и образува наказателно производство за съзнателно даване на невярно заключение за здравословното състояние на Ценко Чоков пред надлежен орган - Апелативен специализиран наказателен съд.