Съдът отмени глоба на племенника на Плевнелиев
Съдът отмени глоба на племенника на Плевнелиев / снимка: Нова телевизия

Съдът отмени глоба от 100 лв. на племенника на президента Росен Плевнелиев - Станислав. Санкцията бе наложена на 23-годишният младеж заради неизпълнение на полицейско разпореждане.

Разправията между полицаи и Станислав стана миналата година, когато той бе спрян заради преминаване на червен светофар в центъра на Благоевград, припомня „Труд".

Патрулните униформени искали да му съставят акт, но последвал скандал от страна на Станислав. Той нарекъл полицаите "смешници" и това доведе до арестуването му. След това бащата на младежа обвини полицията, че детето му е бито в управлението и са му били нарушени правата.

Проверката обаче не установи насилие над младежа, който е диабетик и по време на скандала вдигнал кръвната захар. Президентският племенник не успя да докаже твърденията си, въпреки че имаше медицинско свидетелство за синини.

Впоследствие обаче Станислав Плевнелиев е глобен със 100 лв. от началника на 1-во РУП - Благоевград Йордан Латинов по чл. 257 от Закона за МВР - за неизпълнение на полицейско разпореждане.

Глобата е обжалвана в съда от племенника на президента с мотива, че описаното в административния акт и наказателното постановление не отговаря на фактическата обстановка.

В хода на делото са разпитани двамата полицаи и още едно момче, което е било в колата на Станислав Плевнелиев.

Според показанията на униформените младежът се държал арогантно, казвал им "вие знаете ли кой съм аз", не си дал талона и ги блъскал. Свидетелят от страна на Плевнелиев пък разказал, че всичко било кротко, докато приятелят му Станислав не им казал "смешници". Тогава щракнали белезниците на ръцете му.

Съдия Владимир Пензов счита, че събраните по делото доказателства показват, че с действията си Станислав Плевнелиев е попречил на полицаите да изпълнят служебните си задължения, за което му е съставен акт, но след това е глобен за по-леко нарушение - за неизпълнение на полицейско разпореждане. По този начин правото му на защита е накърнено и сериозно ограничено, заради което съдията отменя наказателното постановление.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд.