Хепатит
Хепатит / Thinkstock/Getty Images
Върховният административен съд отмени новите критерии на здравната каса, според които тя няма да заплаща лечението на хората с Хепатит С, ако прецени, че те няма да живеят дълго. Съдът е категоричен, че последиците и вредите от действието на въпросните правила ще са необратими и непоправими. Те ще доведат до сериозно влошаване на здравословното състояние на хората, съпроводено със страдание и застрашаване на живота.

Касата ще преценява шансовете за живот на хора с Хепатит С преди да плати за лечението им

Новите критерии влязоха в сила от 16 януари. Тогава неправителствени организации ги атакуваха с колективна жалба в съда, определяйки ги като геноцид. В новите правила, приети от надзорния съвет на здравноосигурителната каса, като изключващи критерии за лечение на хепатит C са посочени случаите, при които се очаква ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб други заболявания или пък поради злоупотреба с алкохол.
От касата обясниха за Дарик, че става въпрос за скъпоструващо лечение, което трябва да се предписва на хора, на които наистина ще помогне. Пациентски организации обаче приеха правилата като ужасяващи.

Новите критерии за лечение на хепатит С не противоречат на действащите сега правила

„Тоест, тук пише, че няма да бъдеш лекуван ако ти имаш хепатит С, защото някъде някак си си се заразил, обаче имаш и проблем с бъбреци или примерно някакво ревматологично заболяване. Особено ако някой чиновник прецени, че продължителността на живота ти ще е малка и не е рентабилно да бъдеш лекуван, защото скоро ще умреш... Кой от тези чиновници преценява кой кога ще умре?, каза Иван Димитров от Федерация „Български пациентски форум”.

Седмици по-късно обаче Върховният административен съд излиза с мотивите, че новите изисквания рефлектират върху качеството на предоставяната здравна грижа и осуетявайки своевременния достъп до адекватна медицинска помощ, поставят в риск пациентите, страдащи от хроничен вирусен хепатит С. Последиците, които е възможно да настъпят за тях, от съда смятат за значителни и труднопоправими, тъй като влошаването на здравословното състояние не би могло да се компенсира по никакъв начин.

С тези мотиви съдът спира действието на въпросните изисквания до приключване на производството по делото с влязъл в сила съдебен акт. Решението на съда обаче подлежи на обжалване в седем дневен срок.