Съдът оправда един от обвиняемите за убийството на студента Стоян Балтов
Съдът оправда един от обвиняемите за убийството на студента Стоян Балтов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Съдът оправда един от обвиняемите за убийството на студента Стоян Балтов
65513
Съдът оправда един от обвиняемите за убийството на студента Стоян Балтов
  • Съдът оправда един от обвиняемите за убийството на студента Стоян Балтов

18 години затвор определи Софийският градски съд за двама от подсъдимите за убийството на студента Стоян Балтов пред дискотека „Амнезия" на 5 декември 2008 г. Съдебният състав изпрати зад решетките Александър Данаилов и Светлозар Стоилов. Третият обвиняем - Вили Георгиев, беше оправдан за тежкото престъпление. Процесът се проточи повече от 4 години.

Съдия Петя Крънчева прочете присъдите, като подчерта, че двамата осъдени са действали с особена жестокост и са били Балтов с шутове и различни предмети. Действията им били единствено по хулигански подбуди. Освен това двамата ще трябва да заплатят и 600 000 лева обезщетение на семейството на убития.

Вили Георгиев беше оправдан, защото се установило, че е нанесъл само един удар в рамото на Стоян, който не можел да причини смъртта на младежа. Близките на Балтов бяха разочаровани от решението на съда.

Неговият брат Борис не можа да скрие възмущението си: „Според мен всички са виновни, затова поискахме три доживотни. Ако беше детенцето на съдията, дали тя щеше да произнесе такива присъди".

Емил Велинов, адвокат на оправдания, каза, че с тези доказателствата срещу Вили Георгиев той нямало как да бъде осъден: „То затова и присъдата е такава по отношение на него. Все пак са млади хора. Трябва да се вземе и това, че те не са осъждани. Вие чухте, че съдът единодушно е взел мнението, няма разлика в оценката на нито един съдия от всичките петима".

Присъдата не е окончателна. Семейството на убития със сигурност ще иска по-тежки присъди на втора инстанция, защото близките вече бяха поискали доживотен затвор за предполагаемите убийци на Балтов.

Смъртта на младежа стана повод за масови протести на студенти в София.