/ БГНЕС
Софийският градски съд реши, че бившият министър на отбраната Николай Ненчев е невинен. Делото срещу него е за ремонта на изтребители МиГ-29. Според прокуратурата той не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите от изтребителната авиация на военновъздушните сили (ВВС) на страната ни.

Решението не е окончателно и подлежи на протест в 15-дневен срок.
 

БГНЕС



Според съда Ненчев, с действията си, не е причинил реални загуби на РСК "МиГ", а в случая има пропуснати ползи за компанията, което обаче според практиката на ВКС не осъществява престъплението, за което той е обвинен.

Съдът отбеляза, че по време на делото показания са дали двама президенти, единият - действащ, както и че са били назначени множество експертизи. И са били установени факти, които оневиняват подсъдимия.
 

БГНЕС



Единият от прокурорите по делото заяви пред медиите, че ще протестира решението на съда. Той отбеляза още, че има и друга практика на Върховния съд за този вид престъпления, а не само споменатата от този съдебен състав. Прокуратурата беше поискала осем години затвор за бившия министър на отбраната.

Николай Ненчев коментира, че този процес не е бил насочен толкова спрямо него, а към всеки следващ министър на отбраната, който строго трябва да се придържа към конкретни правила, и ако не го прави, ще стигне до съдебната зала като него.
 

БГНЕС



"Защитил съм българския национален интерес. Това, че съм нарушил интереса на РСК "МиГ" или на която и да е чужда компания, въобще не ме интересува", каза още той.
БТА