Съдът касира избора за общински съвет в Казанлък
Съдът касира избора за общински съвет в Казанлък / netinfo

Административният съд в Стара Загора обяви за недействителен избора на общински съветници в Казанлък. Административен съдия Ирена Янкова определи избора за местен парламент за опорочен, като се позова на извършената съдебно-икономическа експертиза, съгласно която е установено, че са допуснати грешки при преброяването и отчитането на гласовете, подадени за кандидати за общински съветници на всички политически сили, довело и до опорочаване на избора на гласоподавателите и промяна на мандатите в местния парламент.

Съгласно днешното решение на Административния съд в Стара Загора, грешното отчитане от страна на секционните избирателните комисии на действителните гласове довело и до промяна на избирателната квота за общината.

В решението на съда се казва, че ако секционните избирателни комисии бяха отчели правилно броя на действителните гласове, то мандатите в общинския съвет биха изглеждали така:
Партия ГЕРБ – 8 съветника, БСП-7, ФАГО-5,, Атака-4, по двама съветника за НДСВ, ДПС , “Нашият град, Обединената десницаи един коалиция “Чиста Розова долина”.

Административният съд в Стара Загора прие за несъстоятелни мотивите на жалбоподателите по отношение на разминаванията на броя намерени пликове и действителни бюлетини в отделните секции, часовете на създаване на секционните протоколи липсите на подписите на част от членовете на СИК в някои комисии.

Решението за касиране на изборите бе прието с мълчание от представителите на повечето политически сили, представени в сегашния общински съвет. Представителите на ГЕРБ заявиха, че "сигурно ще обжалват.

От ОИК в града също заявиха намерението си да обжалват решението на съда.
То може да бъде обжалвано пред ВАС с касационна жалба в 7 –дневен срок .
14 дневен е срокът за произнасяне от страна на ВАС. Решенията му не подлежат на обжалване.

Ако ВАС препотвърди решението на Административния съд в Стара Загора, в Казанлък ще има нови избори за общински съвет. Те ще са за сметка на държавния бюджет.