Върховният касационен съд атакува част от текстовете за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори. Може ли мярката да бъде обявена за противоконституционна? Темата в студиото на „Здравей, България” коментираха адвокатът Елица Буенова и пътният експерт Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност".

Властите определиха промените в закона за много успешни и твърдят, че по този начин са намалели нарушенията.

Отнемането няма да отпадне изцяло. Конституционният съд се ограничава до искането, което е отправено до него. Искат отменяне на отнемането на автомобил или плащане на неговата левова равностойност, ако шофьорът е причинил катастрофа и е неправоспособен, пиян, дрогиран или бяга от местопроизшествие”, обясни юристът. По думите на Буенова, ако при проверка органите на реда установят пиян или дрогиран водач, то исканията са санкцията е да бъде отнет автомобилът, ако е собственост на шофьора, но не и да се плаща глоба в размер на стойността на колата, ако тя не е негова.

Според Дунев държавата не бива да прави нито крачка назад от сега действащите мерки. „Те показаха, че са работещи”, посочи автомобилният експерт. По думите му законите просто трябва да са още по-справедливи.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня