Съдебната реформа остава основен приоритет за правосъдния министър
Съдебната реформа остава основен приоритет за правосъдния министър / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Съдебната реформа остава основен приоритет за правосъдния министър
49156
Съдебната реформа остава основен приоритет за правосъдния министър
  • Съдебната реформа остава основен приоритет за правосъдния министър

Министерството на правосъдието оглежда два имота около София, където може да бъде построен новият затвор. И двете места са бивши поделения на Министерството на отбраната. Едното се намира в близост до Суходол, а другото между село Яна и село Желява. Това съобщи новият зам.-министър на правосъдието Пламен Георгиев. Заедно със своите двама колеги той беше представен официално от новия правосъден министър Диана Ковачева.

Георгиев ще бъде с ресор изпълнение на наказанията и съдебна охрана, Велина Тодорова от БАН ще отговаря за българското гражданство и международното сътрудничество и правно помощ, а съдията Деница Вълкова ще следи за работата на агенцията по вписванията и търговския регистър. Министър Ковачева подчерта, че основният приоритет пред нея и екипът й е продължаването на съдебната реформа. За целта един от обнародваните закони ще бъде Наказателния кодекс.

„Нашият сега действащ Наказателен кодекс е от 1968 г., т.е. той е значително остарял, доста се променя на парче. Именно затова очакваме до края на февруари да бъде готов проекта на наказателен кодекс, който и в момента се подготвя от работна група”, коментира Ковачева.

Пламен Георгиев обясни, че съзнава проблемите около местата за лишаване от свобода и лошият сграден фонд. Той добави, че освен ремонти и подобрения предстои и строежа на нови затвори. „Най-големият затвор, който предстои да бъде изграден, е до София. Има мнения, че мястото на такъв затвор не в центъра на София. По тази причина вече обследваме два имота”, коментира той.

Съдебната реформа остава основен приоритет за правосъдния министър
netinfo


Новият екип на правосъдното министерство ще се фокусира в работата си върху юлския доклад на Европейската комисия, който ще направи преглед на постигнатото от страната ни в последните пет години. Подготвят се и пакети от мерки в Закона за съдебната власт, с които се цели прозрачни процедури при избори и при номиниране на членове на Висшия съдебен съвет.