Свидетел по делото Октопод отговорен за стрелбата в столицата
Свидетел по делото Октопод отговорен за стрелбата в столицата / снимка: БГНЕС, архив

Ивайло Велинов Младенов (46 г.) - свидетел по делото "Октопод", е задържан за стрелбата на столичния булевард "Черни връх".

През 2012 г. Младенов е бил охранител на Алексей Петров и е давал показания пред съда, пише "Труд". Петров категорично отрече негов служител да има нещо общо със стрелбата.

Прокуратурата повдигна обвинение за стрелбата на бул. "Черни връх"

Младенов е задържан за 72 часа. Той е обвинен за нанасяне на средна телесна повреда на двама души с огнестрелно оръжие. Текстът от Наказателния кодекс предвижда от 2 до 10 г. затвор. В четвъртък Софийският районен съд ще гледа искане на прокуратурата охранителят да остане за постоянно в ареста.

Стрелбата стана към 17,45 ч в понеделник на 200 метра от столичен мол. При нея бяха улучени в краката Марио Петров и Григор Илиев. Очевидци разказаха, че преди гърмежите в странична улица е имало сбиване между група мъже, след което двама от тях се опитали да избягат по булеварда и били застигнати от куршумите.

Алексей Петров отрече негови служители да имат общо със стрелбата на бул. "Черни връх"

Свадата започнала, след като Марио и Григор били забелязани да се навъртат край колите в охранявания периметър на офис сграда. Когато Младенов отишъл при тях да ги пъди, те се нахвърлили върху него с шамари и ритници. Двамата имат крими досиета, а охранителят твърди, че е стрелял при самоотбрана.

"Чух как охранители обясняват по телефона на полицията, че е била нападната охраната на Алексей Петров", каза пред Дарик Калоян Каравачев, работещ в търговски обект наблизо.

Мъжете, съобщили за стрелбата в София, се представили за гардове на Алексей Петров

Ивайло Велинов Младенов стана публично известен през юни 2012 г., когато се яви в Софийския градски съд по делото "Октопод".

До разпита му се стигна по настояване на Алексей Петров. Той искаше гардът му да потвърди в съдебната зала, че един от свидетелите на прокуратурата - бившият служител на НСО Пламен Устинов, е направил опит да го убие. Показанията на Младенов бяха особено важни, защото Алексей Петров бе върнат в ареста, след като Устинов разказа преди това на съда, че е бил притискан от него да не говори в полза на прокуратурата.