кръводаряване
кръводаряване / iStock/Getty Images
Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител ще бъде отбелязан с акция за кръводаряване във Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от лечебното заведение. Денят се отбелязва на 14 юни.

Всеки желаещ ще може да дари кръв в рамките на деня от 8:00 ч. до 16:00 ч. в Центъра по трансфузионна хематология във ВМА. 

Около 7000 души годишно са кръводарителите в Центъра, като половината от тях са военнослужещи и цивилни служители от военните формирования. Насърчаването на безвъзмездното кръводаряване е една от мисиите на ВМА. 

През януари в кампанията „Бъди един от нас: Дари кръв – спаси живот!” се включиха ученици, навършили 18 години. В кръводарителски акции, организирани от ВМА, се включват спортисти, артисти, служители на църквата и др.

Началото на инициативата започна през август 2023 г. Всеки човек, между 18 и 65-годишна възраст, с тегло над 50 кг. и липса на противопоказания, може да дарява кръв. Мъжете могат да даряват кръв до пет пъти в рамките на една календарна година, а жените – до четири. Интервалът между две кръводарявания трябва да бъде поне два месеца, припомнят от ВМА. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня