Свещеници искат отлагане на изборите за неврокопски митрополит
Свещеници искат отлагане на изборите за неврокопски митрополит / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Свещеници настояват да се отложат изборите за нов неврокопски митрополит
69343
Свещеници настояват да се отложат изборите за нов неврокопски митрополит
  • Свещеници настояват да се отложат изборите за нов неврокопски митрополит

Светият Синод да свика извънредно заседание и да отложи епархийските избори за нов неврокопски митрополит, планирани за тази неделя. Причината е, че изборите били манипулирани и нагласени, така че митрополит да стане мелнишкият епископ Серафим, а епархийските избиратели, които ще го посочат, били подбирани така, че да гласуват не по съвест, а по поръчка. Това твърдят трима свещеници от Неврокопската епархия, като уточняват, че смяна на нелегитимните избиратели са поискали в подписка до българския патриарх Неофит над 500 души. Най-добрият срок за провеждането на избора за наследник на покойния дядо Натанаил, според свещениците, е поне след три месеца.

Свещениците считат, че епархийските избиратели, които ще посочат кандидатите за нов митрополит, са избрани незаконно през пролетта. Списъкът от тези хора бил спуснат отвисоко, а голяма част от тях били членове на БСП.

Всички, които не били съгласни с така проведените избори, не са подписали избирателните протоколи, но въпреки това изборите били признати за редовни, смята отец Никола Ризов от Сандански.

„Епархията ни е длъжница с милиони левове. В епархията ни не се знае къде са парите от т.нар. обща сметка, но около 20 декември Епархийският съвет е отишъл при патриарха и е искал провеждането на изборите в колкото се може по-кратък срок да се проведат", заяви отец Никола Ризов.

Свещениците разполагали с информация за редица нарушения, но не я обявявали досега, за да минат 40 дни от кончината на дядо Натанаил. Свещеникът Никола Ризов е убеден, че ако епископ Серафим стане новият митрополит, това значи, че изборът е нагласен"

„Всички тези избиратели, които сега са в Неврокопска епархия, са подготвени точно за този избор. Подготовката още в началото след кончината на дядо Натанаил, беше явна - с декларации и изявления в Благоевград, че той е най-достойният и вероятно избираемият. Та, ако е най-достойният и ако го изберат, да му е честито!"

Ако изборите за нов митрополит се проведат по начина, по който е планувано, отец Никола бе категоричен, че ще предприеме изобличителни действия.