Студентите обединиха исканията си в декларация
Студентите обединиха исканията си в декларация / снимка: Дарик - Русе

За видеонаблюдение във всички ВУЗ-ове в страната до края на годината настояват българските студенти. Това е едно от исканията, включени в декларация на Националното представителство на студентските съвети, което проведе общо събрание в Русе.

 

В документа са включени близо 50 искания. Следващата седмица той ще бъде връчен на представители на правителството и парламента, съобщи председателят на студентския орган Георги Илиев. Идеята е декларацията да послужи за изготвянето на дългосрочна стратегия за развитие на висшето образование, каквато в момента няма. Сред останалите искания е това държавата да поеме разходите за обучение на социално слаби младежи, да заплаща задължителните стажове в държавни институции и да задължи частните фирми също да поемат тези разходи.

 

Студентите настояват за построяването на нови общежития във Варна и Пловдив, за подобряване на хигиената и качеството на храната в столовете, за денонощен режим на линиите в градския транспорт, обслужващи студентските градове. Младите хора смятат, че още до края на мандата на това правителство част от исканията могат да бъдат изпълнени. След изборите документът ще бъде връчен и на новите управляващи.

 

Други новини от Русе