/ ThinkStock/Getty Images
Мераклиите всъщност са жертва на фалшива оферта за работа в чужбина
Стотици българи готови да тръгнат за ...зелен хайвер в Дания
94428
Стотици българи готови да тръгнат за ...зелен хайвер в Дания
  • Стотици българи готови да тръгнат за ...зелен хайвер в Дания
150 българи биха отишли за зелен хайвер в Дания, това заявиха от Фондация "Асоциация Анимус". В рамките на своята кампания за борба с трафик на хора с цел трудова експлоатация, организацията е разпространила фалшива оферта за работа в чужбина, която е привлякла мнозина.
 
Фондацията се е свързала с всички подвели се българи и им е обяснила как да отличават подобни рискови предложения и за какво да внимават, когато търсят сезонна работа в друга страна.
 
Профил на потенциалните жертви на трудовия трафик

Асоциация "Анимус" провежда национална кампания за превенция на трафик на хора с цел трудова експлоатация, за трета поредна година. Целта и е да насочи вниманието на българите, търсещите възможности за работа извън страната, към рисковете да бъдат измамени. В началото на летния сезон, фондацията е разпространила фалшива обява за работа, която предлагала високо заплащане срещу събиране на зелен хайвер в Дания.
 
От предложението са се поинтересували над 100 души. Организацията е отговорила на всеки от тях, като ги е запознала с кампанията си.
 
Не вярвайте на оферти по огради и стълбове за работа в чужбина срещу бомбастични пари

"Заплащането е твърде атрактивно, няма никакви изисквания за възраст, умения, за предишен опит, не се изисква владеене е на език. няма адрес на компанията и се иска предварително заплащане на средства за пътя и обработката на документите", обобщи отличителни белези на рисковите обяви Надя Кожухарова - координатор на проекта.
 
От "Анимус" остават изненадани от големия брой подвели се хора. Един от основните им съвети е да се информираме повече за работодателите, които предлагат сезонна работа.
 
От Асоциацията обръщат внимание и на това, че в повечето случаи, в които се предлага високо заплащане срещу нискоквалифициран труд, вероятността подвелите се да станат жертва на трудова експлоатация е голяма.