Стефан Янев
Стефан Янев / БГНЕС
Прогнозите са, че енергийната криза с високите цени на енергоносителите, съответно и на тока, а и на газа, като ценови параметри ще бъдат високи в следващите 2-3 месеца. От 1 декември до края на февруари ил по преценка до март да се вземат краткосрочни мерки. Това заяви премиерът Стефан Янев в отговор на депутатски въпрос.

По отношение на компесаторните мерки от страна на държавата към небитовите потребители на промишелния ток, Янев заяви: ЩОт 47 дружества, 46 са подписали договори. Тези дни започва изплащането на голяма част от компесаторните суми за октомври и до другата седмица ще бъдат направени изплащанията за сметките за ноември. Разчетите, които има в Министерството на енергетиката, показват, че малка част от сумите са изплатени, поради естественото забавяне на сметките и необходимостта за тяхната обработка. Това ще се случи буквално следващата седмица", коментира Янев помощите за бизнеса по отношение на промишления ток.

България ще поиска намалена ставка на ДДС за доставките на електроенергия и природен газ

Преди това министър-преседателят коментира дали има промяна на българската позиция по отношение на евроинтеграцията на Северна Македония.

Няма промяна в позицията на България за Северна Македония. Медийният ентусиазъм на ръководители на чужда държава и медии не мисля, че трябва да го коментираме в дълбочина в българския парламент, защото от тази трибуна не можем да кажем на нашите колеги какво и как да правят.

"Но отношението ни към Северна Македония и Западните Балкани е постоянна и неизменна – те заслужават европейско бъдеще и България целенасочено е декларирала и давала своя принос в подготовката на тези държави за европейски държави", коментира Янев.

"Нашите претенции са, че Северна Македония не си изпълняват задълженията", заяви той.