Станишев: Досиетата не са ключов проблем
Станишев: Досиетата не са ключов проблем / netinfo

Тройната коалиция извършва преглед на законите за достъп до държавния архив и на закона за защита на личните данни, каза в Хисаря министър председателят Сергей Станишев. Той участва в работна среща на областните управители.

Въз основа на данните за достъп до Държавния архив и на Закона за защита на личните данни, тройната коалиция ще реши дали да се напише нов закон или да се променят вече съществуващите, каза още Сергей Станишев. Не знам и никога не съм поставял знак на равенство между разузнаването и между тези хора, които са писали доноси, каза Станишев.

Той заяви, че позицията на президента във връзка с папката „Гоце” е достойна и почтена. Такава е позицията и на тройната коалиция. Станишев смята, че темата за досиетата, която се върти в общественото пространство от 15 години насам, често е използвана за злоупотреби и конюнктурни цели. Темата за досиетата не е ключов проблем в момента, смята още министър-председателят.

Областните управители няма да се избират пряко от народа, а ще бъдат назначавани от управляващите. Това каза в отговор на журналистически въпрос министър-председателят Сергей Станишев на работна среща на областните управители в Хисаря. Функциите на областните управители трябва да са ясно откроени, както административно, така и финансово и не бива да се бъркат с местните власти, смята премиерът. На срещата ще бъде дискутирано създаването на звено, подчинено на Националното сдружение на общините в България, което да кореспондира пряко както с всичките 265 общини в страната, така и с областните упревители.

Лично Станишев нагледно обясни нуждата от подобно звено, посочвайки графичното изборажение на двете пирамиди, тази на държавната власт и тази на общинската. В последните години се наблюдава задълбочаване на дисбаланса между големите градове и малките, което ги прави неравнопоставени, каза Станишев. Сред изостващите райони са селища в Северозападна България, част от Южна и от североизточната част на страната. За това близо 40 % от 733-те милиона евро, които са предвидени по първата ос ще бъдат усвоени за повишаване на стандарта на живот в селските райони, каза министър Нихат Кабил, който също участва в срещата в Хисаря.