СРС-та и анонимен свидетел пращат в затвора за тежко престъпление
СРС-та и анонимен свидетел пращат в затвора за тежко престъпление / www.sxc.hu
СРС и анонимен свидетел пращат в затвора за тежко престъпление
27395
СРС и анонимен свидетел пращат в затвора за тежко престъпление
  • СРС и анонимен свидетел пращат в затвора за тежко престъпление

Само данни от СРС (специално разузнавателно средство) и показания на анонимен свидетел ще са достатъчни, за да пратят в затвора извършители на тежки престъпления. Това реши парламентът, като прие окончателно текстове от промените в НПК след спор по въпроса между управляващи и опозиция.

Поправката предвижда при наличие на двете доказателства делата за убийства, отвличания, средни и тежки телесни повреди, крупни присвоявания и престъпни групи да приключват с осъдителна присъда.

ДПС и БСП се обявиха против допускането на тази възможност и напуснаха залата при гласуването на текста.

Янаки Стоилов от левицата коментира, че „сигурно ако такъв текст съществуваше, даже Георги Димитров нямаше да може да получи оправдателна присъда от Лайпцигския процес. Комбинацията между две тайни доказателства като достатъчно основание за постановяване на присъда, а преди това на повдигане на обвинение, според мен е нещо недопустимо за човек, който разчита процесът да се развива при равностойни условия за обвинението и защитата. Изглежда за много от процесите, които сега не могат да бъдат доведени до успешен край, сигурно това е ключът те все пак да бъдат приключени".

Аргументи в подкрепа на измененията даде Иван Костов от Синята коалиция: „Много често най-тежките престъпления, например издаването или поръчването на изпълнение на смъртна присъда от мафиотски бос към съответните изпълнители надолу става еднократно. Тя е неповторима. От тази гледна точка използването на СРС е безалтернативен източник на доказателство. Същото е и при даването на подкуп, това е единично явление, не е като да крадеш скрап. Еднократно се договаря, еднократно се извършва. Ето защо аз категорично приемам идеята да се даде възможност обвинението да разполага с такова средство за доказателство на извършено престъпление".