Среща за проблемите на авиацията
Среща за проблемите на авиацията / netinfo

В министерството на транспорта ще започне срещата с Асоциацията на българските авиокомпании, за да обсъдят бързият план за изпълнение на изискванията на Европейската комисия /ЕК/ в областта на гражданската авиация. Това е един от секторите, за които беше отбелязана нуждата от постигане на по-голям напредък.

По Глава девета „Транспорт” в областта на въздушния транспорт съвместните инспекции на European Aviation Safety Agency (EASA) и Joint Aviation Authority откриха значителни и продължаващи да съществуват пропуски в административните

възможности на българските органи за гражданска авиация да гарантират необходимия контрол върху сигурността, да изпълняват изискванията на общността за

сертифициране, за пълна изправност на самолетите преди полет и за тяхната поддръжка, както и да гарантират, че произведените в ОНД самолети могат да отговорят на тези изисквания.

Според доклада България трябва да представи много бързо план за действие в тази област и да го изпълни според точен график в тясно сътрудничество и под контрола на EASA, за да коригира всички открити недостатъци.