/ БГНЕС
Спор за комунистическото минало на страната ни и лични нападки изместиха фокуса на депутатите от доклада на временната анкетна комисия, създадена да проучи всички факти и обстоятелства около хакерската атака в Националната агенция по приходите (НАП), извършена през лятото на 2019 година.

Вместо да обсъждат по същество 11-те препоръки на комисията към институциите, изготвени в хода на нейната работа, сред които въвеждането на по-строги наказания за киберпрестъпления и одит на системите на всички централни и общински администрации, управляващи и опозиция завихриха скандал в пленарната зала, а с аргументи ad hominem започнаха взаимно да се обвиняват в принадлежност към бившата комунистическа партия.

Електронните услуги на НАП ще се отварят само с по-нови операционни системи

Всичко започна от изказването на проф. Румен Гечев от БСП, който определи ситуацията около изтеклите данни от приходната администрация като „пълна трагедия“ и „управленска безотговорност“ заради остарялата система за сигурност. Според него напълно е възможно спрямо информационните системи на НАП да е имало и други хакерски атаки, за които властите не знаят. Щом едно 20-годишно момче е пробило остарялата система, значи и много други хора могат, смята Гечев. От левицата се позоваха на данни, според които държавната фирма „Информационно обслужване“ АД е получила 40 млн. лева, за да направи одит, след което попитаха колко са били премиите на ръководителите ѝ, както и кои фирми са били използвани като подизпълнители.

Делото за НАП: Компютърна експертиза ще доказва как са изтекли данните

Напрежението в залата се повиши след като Румен Гечев изнесе информация за служителите в двете дирекции на НАП, занимаващи се с електронното обслужване. Според него повече от половината от тях нямат образование в сферата на компютърните системи е технологии, като сред служителите има такива с дипломи за учител, химик, пожарникар, фотограф, щурман-насочвач, както и един служител, завършил спортна стрелба. „Трагедията е огромна, защото на нито един човек не е потърсена отговорност. Нито един наказан няма. Това не е ли наглост?“, попита Гечев от парламентарната трибуна.

Отговорът на управляващите не закъсня. „Ние имаме президент летец. Някакъв проблем ли има?“, контраатакува Маноил Манев от ГЕРБ.

НАП обжалва глобата от 5,1 млн. лв. за теча на данни

„Тази държава, все още, въпреки желанието на някои, е правова държава. Всичко това отива след това в съда. Само той може да раздава присъди. Вие, наследниците на комунистите, обичате да раздавате присъди, само че това време няма да се върне“, каза още той от трибуна.

Думите му обаче веднага предизвикаха ответна реакция. „По статистическа информация 80% от вашите членове са били и членове на БКП, включително премиерът“, отговори той.

Експерт: Течът на данни в НАП привлече вниманието на хакерите от цял свят

Последна словесна престрелка между двамата, която остана скрита за микрофоните на журналистите, но завърши със закана за съд.

„Пленарната зала не е мястото за решаване на спорове по такъв начин“, опита се председателстващият заседанието Емил Христов да тушира напрежението.

В спора се намеси депутатът на управляващите Спас Гърневски. „Не е професор, той е супер академик от европейска и световна класа - за две години фалира България“, каза той по адрес на Румен Гечев.

В крайна сметка бе дадена 10-минутна почивка за успокояване на страстите, след която депутатите продължиха да обсъждат доклада по същество. В него са отправени и препоръки за по-строги наказания за киберпрестъпления, защото сега най-голямото е до три години „лишаване от свобода“. Дори и да има осъдени лица обаче, в повечете случаи те се разминават с условна присъда или пробация.