/ Dariknews.bg, Иван Лазаров
Софийски районен съд даде ход на делото по жалбата на НАП, с която приходната администрация оспорва наложената ѝ глоба заради теча на лични данни.

Комисията по защита на личните данни (КЗЛД) наложи на НАП глоба в размер на 5,1 млн. лева, повод за която стана изтичането на лични данни и осигурителна информация на милиони българи през лятото на 2019 година. Според събраните доказателства засегнати са над 6 млн. души.

НАП обжалва глобата от 5,1 млн. лв. за теча на данни

Делото стартира с назначаване от съда на компютърна експертиза, която трябва да бъде готова до 11 май, за когато е насрочено следващото заседание. Дотогава вещо лице, специалист в областта на компютърните науки, трябва да провери по какъв начин, от техническа гледна точка, е осъществен нерегламентираният достъп до базата данни. Експертът ще бъде определен от ректора на Техническия университет – София и ще трябва да каже още кога точно е направен пробивът, както и какви мерки е могла да предприеме НАП, за да го предотврати.

Експерт: Течът на данни в НАП привлече вниманието на хакерите от цял свят

От приходната администрация потвърдиха, че въпросът за точния момент на нерегламентирания достъп наистина стои без отговор, защото те са разбрали за него от медиите на 15 юли 2019 г. Въпреки това обаче от НАП са категорични, че нямат вина за случилото се.

„Основните ни съображения са, че НАП е администрацията, която смело мога да кажа, че притежава средствата, капацитета и ресурсите, за да осигури защитата на личните данни на всички граждани, както на България, така и на чуждестранните ни клиенти. Спрямо нас е извършено престъпно деяние, за което към момента продължават процесуално-следствените действия. Извършват се проверки от ГДБОП, ДАНС, продължават и действията на Специализираната прокуратура“, заяви след днешното заседание Десислава Лукова, главен юрисконсулт на НАП.

Прокуратурата: Атаката по НАП цели дестабилизиране на правителството

Тя припомни, че по случая е извършена проверка от Глобалния форум, както и от анкетна комисия към Народното събрание. „Към настоящия момент заключението е, условно казано, че служители на НАП, както и самата агенция като администратор на лични данни, нямат вина. Спрямо нас е извършено престъпление“, смята Десислава Лукова.

Юристът на КЗЛД, дошъл да защитава тезата на комисията в съдебната зала, отказа коментар с аргумента, че не е упълномощен за това.

Жалбата на НАП срещу акта на Комисията бе внесена още през септември, но се разглежда едва сега след като трима съдии от районния съд си направиха отвод с аргумента, че са засегнати от теча на данни. Според юристи пък глобата е символична, защото в такива случаи законът предвижда възможност тя да бъде до 20 млн. лева. За кибер атаката вече са повдигнати и 3 обвинения – на собственика на „Тад груп“ Иван Тодоров, на служителя във фирмата Кристиян Бойко и на търговския директор Георги Янков. Тодор бе задържан в ареста още през лятото, но останалите двама са на свобода под парична гаранция.