"Нарушение на закона няма, в това може да бъдете сигурни", заяви Тодоров
"В декларацията, с която ние разполагаме, Александър Тодоров е декларирал, че не заема висша публична длъжност по чл. 6, ал. 1, т. 1 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. "Не съм член на политически кабинет или секретар на община". Това заяви от парламентарната трибуна Дани Каназирева от ГЕРБ във връзка с прекратяване на пълномощията на Александър Тодоров от "Има такъв народ", след подадена от него оставка.

"Александър Тодоров е подал невярна декларация. Това е престъпление и е сезирана прокуратурата. Ако това са деянията на новите народни представители, оставям на българското общество да реши как да се подхожда към политическите формации оттук нататък. Но това не е прецедент в неговите действия", заяви от своя страна Джейхан Ибрямов от ДПС.

От "Има такъв народ" отрекоха тези твърдения. Ива Митева от ИТН посочи, че "в декларацията, която Александър Тодоров е декларирал, категорично е написано, че към датата на съставянето на настоящата декларация, "не отговарям на следните точки, а именно една от които е народен представител".

Съдът спря вписването на новото ръководство на Тотото

"От началото на дебата чух доста тежки квалификации как едва ли не как е нарушен закона. Нарушение на закона няма, в това може да бъдете сигурни. Има компетентни органи, които ще кажат има ли нарушение или не", категоричен е Александър Тодоров от ИТН.

"На няколко пъти стана въпрос и доста колеги юристи казаха, че съм назначен за изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор, което не отговаря на истината. Избирането ми се конституира от решението на Търговския регистър", добави Тодоров.

"Разбирам какво се опитвате да направите. Декларацията има две страни, не е нарушен законът. Проблемът тук е тотото, като част от порочния модел на ГЕРБ, който е пропил цялата държавна администрация. Сега тече изчегъртване на този тумор", каза в парламента депутатът Тошко Йорданов от ИТН, предаде репортер на БГНЕС.

Каназирева каза, че е подходила към проблематиката добродушно.

"Изказването ми беше принципно и напълно добронамерено, реално вие политизирате този въпрос. Ще помоля да спрете с тези обидни квалификации, защото ако някой трябва да отправя такива, сме ние към вас за подадена декларация с невярно съдържание", репликира Дани Каназирева от ГЕРБ

Хасан Адемов от ДПС заяви, че Александър Тодоров не е назначен в тотото, докато не се гласува оставката му и каза, че това е основната дупка в логиката на управляващите в този процес.

"Ако е вярно твърдението, че младият колега е назначен в спортния тотализатор, защо не е там? Ако е вярна хипотезата на Митева, тази хипотеза трябва да стартира, когато той е назначен", каза Хасан Адемов от ДПС.

"Вие зададохте ли си въпроса, защо СГС е спрял вписването на новото ръководство на тотото. Вписването е незаконно. Не разбирам вашето желание да показвате непрекъснато, как трябва да се погазва закона", каза Николина Ангелкова от ГЕРБ по повод изказването на Тошко Йорданов.

Народните представители гласуват прекратяването на правомощията на депутата от ИТН Александър Тодоров заради назначаването му на поста изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор, за което са внесени документи в Търговския регистър на Агенцията по вписванията. Дебатът е около това дали Тодоров е подал декларация, че към момента на вписването в Търговския регистър той не заема длъжността "народен представител".  

Софийски градски съд (СГС) спря вписването на новото ръководство на Българския спортен тотализатор (БСТ). До решението на СГС се стига след жалба от страна на досегашните членове на Управителния съвет на тотото Христо Йовов и Гошо Гинчев. Определението на съда не подлежи на обжалване.

Преди дни стана ясно, че депутатът от "Има такъв народ" /ИТН/ Александър Тодоров е изборът на спортния министър Радостин Василев за нов изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор. Това става ясно от внесените документи в Търговския регистър на Агенцията по вписванията. В Управителния съвет на БСТ се очаква да влязат още Росен Иванов и Георгий Султанов.