Спират обжалването на матурите със закон?
Спират обжалването на матурите със закон? / netinfo

С промяна в Закона за народната просвета ще бъде премахната възможността за обжалване на матурите в съда. Вицепремиерът и просветен министър Даниел Вълчев обясни, че вече няма да има връзка между явяването на държавните зрелостни и това кога се завършва основно образование. В закона ще бъде записано още, че по каквито и учебни планове да учат учениците, те ще държат една и съща матура. Точно с тези мотиви в последните години Върховния административен съд отменяше провеждането на матурите.

Даниел Вълчев призна, че вече има две подадени жалби срещу матурите. Този следобед стана ясно, че Върховния административен съд остави без разглеждане жалбата на трима варненски ученици, които атакуваха заповед на просветния министър, с която са определени датите за държавните зрелостни изпити. Ето какво още каза Вълчев.

„Кандидатстудентската индустрия в България е индустрия за няколко стотин милиона лева. Тук става въпрос за това ние ще премахнем ли цялата кандидатстудентска мафия или няма да го направим”.

Вълчев добави, че в Закона за народната просвета ще има още няколко промени. С една от тях учителите, които дават частни уроци ще бъдат длъжни да декларират това пред директора на училището. Ако не го направят, е възможно да бъдат уволнени. Освен това чрез закона ще се уреди и статутът на т.нар. „защитени училища” – за това от дълго време настоява ДПС. Става дума за училища в малки населени места, където децата са минимален брой. Тези училища не само, че няма да бъдат закрити, но ще имат и допълнително финансиране.