Спешните лекари скочиха срещу стачката на джипитата
Спешните лекари скочиха срещу стачката на джипитата / Sofia Photo Agency, архив
Спешните лекари скочиха срещу стачката на джипитата
85531
Спешните лекари скочиха срещу стачката на джипитата
Спешните лекари скочиха срещу стачката на джипитата
  • Спешните лекари скочиха срещу стачката на джипитата
  • Спешните лекари скочиха срещу стачката на джипитата

Спешните медици скочиха срещу планираните за следващата седмица протести на общопрактикуващите лекари. В декларация, изпратена до медиите, те заявяват, че поради липсата на съгласуваност и заради протестите на джипитата, спешната помощ ще трябва да поеме вълната от неспешни пациенти.

С подкрепата на една от пациентските организации, медиците се обявяват и против исканата оставка на здравния министър д-р Петър Москов.

Лични лекари спират работа в понеделник

Наличието на неотложни кабинети само в областните градове и претовареността в спешните центрове и филиали не гарантира, че всеки потърсил помощ пациент, ще бъде обслужен навреме, стана ясно от думите на д-р Десислава Кателиева, председател на асоциацията на работещите в спешна помощ.

"Няма как един кабинет да поема работата на около 20 общопрактикуващи лекари. Тази лавина от хора, които в понеделник ще отидат за болнични, направления, хоспитализация, консултация със специалисти, които ще искат да се прегледат ри личните си лекари - ще се стовари точно върху нас, спешните медици. Ние сме претоварени и ако трябва да поемем и тази лавина от пациенти, застрашени са истински спешните пациенти, които трябва да бъдат обслужени навреме", добави тя.

Джипитата в Разградско на протест, няма да работят на 28 март

Д-р Кателиева посочи като допълнителен аргумент започналата реформа в спешната помощ и увеличаването на заплатите на медиците:

"И на фона на всичко това да се иска оставка на министъра, без да ни попитат. Лекарският съюз по някакъв начин си присвои да говори вместо нас. А ние не сме толкова малко. Това са лекари от 34 спешни приемни отделения и лекари от 27 центъра за спешна медицинска помощ, които в момента дават дежурства".

От пациентската организация "Заедно с теб" смятат, че лекарските протести трябва да се провеждат в извънработно време и по площадите.