Джипитата в Разградско на протест, няма да работят на 28 март
Джипитата в Разградско на протест, няма да работят на 28 март / sxc.hu

Общопрактикуващите лекари в област Разград обявяват ефективен протест на 28 март, съобщи председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Разград д-р Селиме Карагьозова. Всички 47 джипита са солидарни с протеста и няма да отворят кабинетите си в този ден, заяви тя. Ще работи със спешни случаи само един кабинет в цялата област - каб. №1 на втори етаж в поликлиниката в Разград.

Именно пред поликлиниката ще се събират в 09:00 ч. сутринта медиците.

"Протестът ни е срещу нормативните промени, които касаят работата ни с пациентите", обясни д-р Карагьозова.

Личните лекари в Разградско твърдят, че реформите, обявени от Министерството на здравеопазването като такива с положителен ефект, всъщност нямат такива последствия. Нито профилактичните прегледи за деца ще се увеличат, нито за възрастни, каза д-р Карагьозова.

Попълването на документация при използването на пръстов идентификатор пък ще забави обслужването на пациентите поне с 10 минути за всеки, счита още тя.

Освен това документите ще трябва на хартиен носител да се представят в здравната каса, а години наред работим за електронно отчитане, допълни още д-р Карагьозова.

Тя съобщи и за още един проблем, който силно ще засегне област Разград. Личните лекари от 1 април ще могат да подпишат договор с НЗОК, ако имат договори със Спешен център в региона си. Ново изискване към Спешните центрове обаче е да имат най-малко 5 лекари, а не фелдшери, на щат. В Исперих са двама, в Кубрат - 1, това означава, че личните лекари в тези и съседните общини трябва да спрат да работят, коментира Карагьозова.

Лекарите в Разградско не одобряват и възможността да предписват лекарства по групи, а фармацевтите да определят конкретния медикамент. Необходимо е и да се въведе възможност за медицинско обслужване на неосигурените, които в Разградско се увеличават, апелират още медиците от региона.

Целта на протеста им е да се стигне до истинско подобряване на лечебно-диагностичния процес, а не да се правят промени без съгласието на тези, които ще ги реализират.

За участие в протеста на 28 март общопрактикуващите лекари от Разградско призовават към подкрепа и своите пациенти - в 09:00 ч. пред поликлиниката в Разград.