В Специализирана прокуратура са получени по компетентност материалите от проверка на КПКОНПИ, образувана по сигнал относно проведени от Министерство на здравеопазването четири процедури за закупуване и доставка на тестове за неинвазивно изследване на ученици с оглед откриване на SARS-CoV-2.

С постановление на наблюдаващия прокурор е образувано разследване за престъпление.

Разследва се престъпление по служба, извършено от висш държавен служител. Има съмнения, че е нарушена процедурата за щадящите тестове за установяване на COVID-19 при ученици. Прокуратурата ще проверява как е протекла обществената поръчка. Прави се и финансова инспекция.

Сигналът от Антикорупционната комисия е за бившия здравен министър в служебното правителство д-р Стойчо Кацаров. "Възможно е в хода на проверката да се установи, че друг човек носи отговорност за поръчката на детските тестове", заяви ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Скок на положителните тестове за COVID-19 в училище

Разследването е възложено на следовател от отдел „Следствен“ при Специализирана прокуратура. На Агенцията за държавна финансова инспекция е възложено извършване на финансова инспекция.

След приключване на разследването Специализираната прокуратура ще уведоми обществеността за резултатите.