/ БГНЕС
Д-р Стойчо Кацаров излезе с позиция
Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова прекрати текущата процедура по закупуване на бързи антигенни тестове за провеждането на индивидуално неинвазивно изследване за COVID-19 на ученици от 1-и до 12-и клас. Поканата за осигуряване на около 12 500 000 щадящи теста беше публикувана на сайта на министерството на 30 декември 2021 г.
 
МОН обяви колко ученици се върнаха в клас след Коледната ваканция

Прекратяването на процедурата е следствие от извършена от дирекция „Вътрешен одит“, по искане на министър Сербезова, проверка. В доклада си до здравния министър проверяващите констатират пропуски при организацията на процедурата. Всички налични в МЗ документи, имащи отношение към тази процедура, ще бъдат предоставени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

До края на настоящата седмица, при спазването на максимална прозрачност и осигуряване на равнопоставеност на участниците, Министерството на здравеопазването ще публикува нова покана за закупуване на необходимото количество тестове. Предвидено е представители на Министерството на образованието и науката също да бъдат членове на комисията, изготвяща изискванията към участниците и разглеждаща постъпилите оферти. 
 
Пристигнаха и последните щадящи тестове за учениците

Междувременно бившият министър на здравеопазването в служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров направи коментар по темата в профила си в социалните мрежи. 

Той заяви, че няма нищо общо с тази процедура за закупуване на тестове за ученици.

"Мандатът ми приключи на 13 декември, 17 дни преди обявяването на процедурата. Поръчката за тестове, обявена от мен беше през октомври за 1,5 милиона теста и е приключена преди два месеца", заяви Кацаров.