Специалист: Промяната в тютюнджийската кашлица е много сериозен сигнал
Специалист: Промяната в тютюнджийската кашлица е много сериозен сигнал / ThinkStock/Getty Images
Специалист: Промяната в тютюнджийската кашлица е много сериозен сигнал
85731
Специалист: Промяната в тютюнджийската кашлица е много сериозен сигнал
Специалист: Промяната в тютюнджийската кашлица е много сериозен сигнал
  • Специалист: Промяната в тютюнджийската кашлица е много сериозен сигнал
  • Специалист: Промяната в тютюнджийската кашлица е много сериозен сигнал

Промяната в тютюнджийската кашлица е много сериозен сигнал, при който хората трябва да потърсят лекарска помощ. Това не е само бронхит и е един от основните симптоми за наличие на белодробен рак. Не трябва обаче да се слушат лекари, които при диагностициране на това заболяване казват на пациента, че той няма никакво време и незабавно трябва да бъде опериран. Не е нормално и не трябва да се вярва на хора, които препоръчват операция само от една рентгенова снимка. Препоръката отправи в интервю за Дарик един от най-добрите гръдни хирурзи, който завежда Клиниката по гръдна хирургия към столичната белодробна болница "Св. София", проф. Данаил Петров.

Специалистът, който от над 2 десетилетия е национален консултант по гръдна хирургия, информира, че 40% от диагностицираните българи с белодробен рак са в четвърти, последен стадий на заболяването. За съжаление в България в първи стадий се откриват 4,5 % от заболелите.

Депутатите гласуваха: Кутиите с цигари ще са със стряскащи картинки

"Аз мисля, че и тютюнопушенето и генетичната предиспозиция са изключително важни фактори за развитие на белодробен рак. На мен обаче винаги ми е било смешно, когато някой ми каже - „кажи на близкия ми да не пуши". Всеки един от нас знае какво причинява тютюнопушенето. Разбира се, ракът на белия дроб е на по-задно място, в сравнение със сърдечно-съдовите заболявания, но цигарите са също рисков фактор, който може да се контролира. Хем се борим с тютюнопушенето, хем то си съществува по ред причини, които са известни - мултимилиарден бизнес", коментира специалистът.

"При откриване на белодробния рак има известно забавяне, открива се в по-късен стадий и обикновено лекарите казват - „нямаш никакво време, трябва да бъдеш опериран вчера или трябва да ти стартира лечението онзи ден". Това не отговаря на истината. Това е факт само ако има животозастрашаващи усложнения. В този момент пациентът трябва да бъде диагностициран, да се вземе материал от тумора, да се установи видът на този тумор, което е изключително важно при последващото поведение - било хирургия, било химиотерапия. Тези неща трябва да бъдат направени бързо, без забавяне", каза проф. Петров.

Петте навика, които най-често отключват рак

"Но не вярвайте на хората, които ви казват - „веднага трябва да бъдете оперирани" с по една рентгенова снимка. Това не е нормално, това води до усложнения, това води до неправилно лечение", допълни той.