Созопол иска да стопанисва островите си
Созопол иска да стопанисва островите си / снимка: БГНЕС, архив

Целият Созополски залив да стане една голяма марина - културно и туристическо средище. Тази идея изрази пред БГНЕС от Бургас кметът на Созопол Панайот Рейзи.

В края на седмицата бе подписан Меморандум за сътрудничество между министъра на културата Петър Стоянович, областния управител Павел Маринов и кмета Рейзи. Документът засяга партньорство при развитието и модернизацията на инфраструктурата на пристанището в морския град.

По повод състоялата среща, днес Рейзи заяви, че в Созопол има частна собственост, държавна и общинска. Той добави, че това е първата крачка и допълни, че е предложил на министър Стоянович държавата да предаде остров „Св. Кирик” на общината.

„По-лесната формула е общината да кандидатства по европрограми”, каза Рейзи и добави, че имат готовност за конкретен план в какво могат да превърнат острова и инфраструктурата около него. В акваторията на пристанището са разположени частна яхтена марина, рибарско пристанище, общинска кейова стена и все още неизползвана кейова стена от остров „Св. Кирик”, собственост на държавата.

При подписването на меморандума Петър Стоянович е обърнал внимание на идеята островът да се превърне в „остров на културата”. И кметът на Созопол поясни, че желанието им е да го развиват като културно средище, но покрай това трябва да се направи и туристическа инфраструктура - заведения и магазини.

„Целият залив да го оформим като една голяма марина. Да докараме пасажерските кораби. Моята амбиция е остров „Св. Иван” също да се направи като бургаският „Св. Анастасия” - за посещения. Можем да направим и един маршрут между трите острова”, добави Панайот Рейзи. Срещам и подкрепа в представителите на държавната власт и се надявам всичко това да се случи, каза още кметът на Созопол.