„Софиямед с позиция за пребитото в болницата бебе
„Софиямед с позиция за пребитото в болницата бебе / http://www.hospitalsofiamed.bg/

Поради липсата на специализирана неонатологична реанимация, УМБАЛ "Софиямед" и болница "Токуда" са партньори по договор за сътрудничество, съобразно нормативно установените правила, се пояснява в становище на "Софиямед" до медиите.

Превеждането на бебето от "Софиямед" в "Токуда", налагащо се поради влошаване на здравословното му състояние, е извършено своевременно на 18 април, посочват от болницата.

На 22 април болница "Токуда" е сигнализирала полицията поради съмнение за причините за здравния статус на детето.

Паралелно на 20 април управителят на УМБАЛ "Софиямед" е назначил специална Комисия за осъществяване на вътрешна проверка и е разпоредил проследяване на видеозаписите за периода на пролежаване на бебето, с оглед установяване на причините за влошеното му здравословно състояние. След извършения продължителен технически преглед на видеозаписите, на 22 април, чрез доклад, Комисията за вътрешна проверка е уведомена за резултата.

Комисията незабавно се е запознала със записа, заключила е извършване на грубо посегателство върху живота на бебето, установила е самоличността на извършителя и на 22 април е сигнализирала компетентните органи.

Преживеният емоционален шок от екипа на лечебното заведение и оказването на пълно съдействие на компетентните органи, безусловно свидетелстват за коректното поведение на ръководството на "Софиямед" за разкриване на обективната истина, се посочва в становището.