/ ThinkStock/Getty Images
Ние сме жертви”. Това заяви собственикът на фирма „Тад Груп” Иван Тодоров пред NOVA. В четвъртък и той се сдоби с обвинения за подбудителство при извършването на хакерската атака срещу НАП.

Фирмата, ударила НАП, хакнала 500 000 мейл адреса на БГ поща

Тодоров заяви още, че не може да каза със сигурност дали случващото се е плод на атака от страна конкуренцията.

Кристиян Бойков и шефът му са обвинени в тероризъм


"Ние сме фирма за киберсигурност. Не сме кибертерористи. Не мога да коментирам дали е удар от конкуренция или не. Адвокатите бяха убедени, че всичко е нагласено, но нямам представа", заяви Тодоров. 

Той бе категоричен, че не се опитва да се скрие от властите. "Не се страхувам от нищо. Моята идея е, когато се прибера - във вторник, да отида при органите, които искат някакво съдействие от мен", заяви шефът на компанията, който в момента е в Канада.
Той не следял изкъсо работата на служителите си, но имал пълно доверие на Кристиян Бойков и на Георги Янков - другите двама, които се сдобиха с обвинения заради изтичането на данни от НАП.

Дончев: Министерски съвет също беше обект на хакерска атака

"Няма как да знам какво са правили, след като в офиса присъствам по няколко часа на седмица. Ние в договорите си пишем, че те нямат право да тестват, да хакват, да проникват в чужди системи. Ако направят това, дължат глоба от 100 000 лв., подвеждане под отговорност и рапортуване на властите. И да е имало някакви бази, това не означава, че Кристиян ги е хакнал. Такива бази има под път и над път в интернет. Чух, че има и политическа причина. Няма как, не съм обвързан с нито една партия", категоричен е Тодоров. 

Той заяви още, че не знае защо Кристиян Бойков е търсил информация за премиера, за главния прокурор, за депутата Делян Пеевски и за евродепутата Емил Радев, както твърдят от прокуратурата. Тодоров отрича служители на "Тад Груп" да са копирали информация от сървъри на застрахователна компания и от фирма предоставяща интернет услуги, в каквото са обвинени.
nova.bg