Слънце и дъжд за Великден
Слънце и дъжд за Великден / Thinkstock/Getty Images

Пролетта в България се очертава да бъде нормална в температурно отношение и малко по-влажна. Такива са дългосрочните прогнози, според които пролетта у нас ще е по-влажна, с валежи малко над нормите, заяви климатологът доц. д-р Георги Рачев.

"Март в момента е с нормални температури, а тези валежи, които се очакват, определено ще бъдат над нормата", посочи доц. Рачев. Той отбеляза, че месец март, който е на път да си отиде, изцяло покрива дългосрочната прогноза - за малко по-валежна пролет.

Сняг на първа пролет

"В това, че на първа пролет валя сняг в Североизточна България, който беше около 2 сантиметра през нощта, няма нищо неестествено и ненормално. Март е месец на големите контрасти, като може да има и снеговалеж, и много високи температури", обобщи климатологът.

"Определено може да се очаква, че този Великден, който ни предстои, ще бъде с повече слънце, защото това е началото на май. Но има и много голяма вероятност в следобедните часове да превали дъжд", каза климатологът.

По думите му е нормално за края на април и в началото на май да има навлизане на т. нар. късно-пролетна атмосферна циркулация, при която слънцето и дъждът присъстват в рамките на един ден. "Затова очаквам, че дните около Великден ще бъдат слънчеви, но с малко дъжд", прогнозира доц. Георги Рачев.

Очаква ли ни застудяване и сняг тази седмица?

"От август 2015 г. коментирам една много сериозна прогноза на НАСА, че зимата в Европа ще бъде най-тежката, откакто въобще съществуват метеорологични наблюдения", отбеляза доц. Рачев.

"Видяхме, че зимата в Европа не само, че не беше най-тежка, а беше нормална, дори и малко по-топла", коментира климатологът.

"Лятото е много напред и то винаги като сезон изисква по-обща прогноза, но Американската агенция за изследване на атмосферата и океаните прогнозира нормално лято за нашата част от Балканския полуостров", каза доц. Георги Рачев.

Той уточни, че "нормално лято" ще е лятото в България по отношение на температурите, но може да очакваме и дни със значително по-високи температури. "Сигурно ще има и дни с температури над 35 градуса, а може те да стигнат на отделни места и до 40 градуса. Това е климатът на България и в това няма нищо екстремно и нищо фантастично", коментира климатологът.

Източник: БТА

Повече за времето днес и прогноза за следващите десет дни четете на Sinoptik.bg