Служителите в затворите готвят стачки, ако този път не се повишат заплатите им
Служителите в затворите готвят стачки, ако този път не се повишат заплатите им / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Служителите в затворите готвят стачки, ако този път не се повишат заплатите им
66592
Служителите в затворите готвят стачки, ако този път не се повишат заплатите им
  • Служителите в затворите готвят стачки, ако този път не се повишат заплатите им

Служителите в затворите за пореден път настояват за повишаване на заплатите. От синдикалната организация на надзирателите са изпратили писмо до министъра на правосъдието Зинаида Златанова. Чрез него те настояват за среща, на която да обсъдят евентуалното увеличение на заплатите им с приемането на бюджета за следващата година. На фона на кризата, в която се намира страната, никой не очаква рязко вдигане на доходите, заяви за „Дарик" председателят на синдиката Иван Петров. Той обаче бе категоричен, че увеличение този път трябва да има, в противен случай надзирателите ще готвят протести.

Последният протест, който подготвяха надзирателите, бе насрочен за 23 юли, тази година, във връзка със заповедта за въвеждане на 12-часови смени в затворите и следствените арести. Демонстрациите тогава бяха отложени след реакция на правосъдното министерство.

Сега обаче от синдиката отново настояват за 25% увеличение на заплатите. Като основен мотив те посочват компенсирането на инфлационните процеси и липсата на каквото и да е увеличение на заплатите в сектора в последните години.

Председателят на синдиката Иван Петров отново коментира и ужасните условия на труд, в които работят служителите на затворите: „Може би четири години възнагражденията на служителите не само в местата за лишаване от свобода, които ние представляваме, не са повишавани, а в Главна дирекция „Изпълняване на наказанията" са и най-ниските в самото министерство на правосъдието".

Петров посочи още, че сред исканията на служителите на затворите е изравняване размера на средствата за социални плащания с тези на служителите в МВР и ГД „Охрана".

„Нашите са най-ниски в сектор „Сигурност". Парите за храна, парите за лоши условия на труд и т.н. Ние работим в най-лошите условия в цялата система, за да не кажа и като цяло. Доказано най-лошата работна среда е при нас, а също и с контингента, с който работим", обясни Петров.

След изпращането на писмото от Министерството на правосъдието са насрочили среща с представители на синдиката, на която ще бъдат обсъдени искането за увеличение на заплатите и останалите проблеми на служителите в сектора. При евентуален отказ от страна на ведомството от синдиката са готови да започнат незабавни протестни демонстрации.

„Трябва да се увеличат, настояваме и няма да приемем отговор, както досега беше: „Не сте предвидени в бюджета, за вас парите не стигат" и т.н.", заяви категорично Петров.